STRES CIEPLNY

na fermie bydła mlecznego - niezależny portal dla hodowców krów, lekarzy weterynarii, mleczarni i producentów pasz

Objawy przełamania mechanizmów samoregulujących – tj. stresu cieplnego dotyczą wielu aspektów funkcjonowania organizmu.

 

Najczęściej obserwowane objawy:


- spowolnienie reakcji na bodźce, krowy stają się apatyczne
- zwiększają tempo oddechów powyżej 80 oddechów / minutę
- rośnie temperatura ciała – powyżej 38,6 oC
- zwierzęta więcej piją i pobierają miej paszy
- ze spadkiem pobrania spada produkcja (nawet o 3-5 kg mleka dziennie)
- zaburzeniu ulega gospodarka hormonalna – pogarsza się skuteczność inseminacji


- w żwaczu krów dzieje się źle: a) dochodzi do spowolnienia motoryki

przedżołądków i tym samym powstanie warunków do łatwego zakwaszania treści – kwasicy(tzw. letniej)
b) podniesienie temperatury ciała skutkuje podniesieniem temperatury treści żwacza, a wzrost temperatury treści tylko o 0,5 oC powoduje znaczne spowolnienie namnażania mikroflory (kwasica "letnia")

Objawy kwasicy są znane i rozpoznawalne przez hodowców i specjalistów. Zbyt rzadko jednak bierze się pod uwagę jako jej przyczynę (latem) nie tylko sam skład dawki, ale działanie wysokiej temperatury.wykres3 pl

Złe procesy dotykające żwacz, ograniczenie pobrania paszy, nieuzupełnianie wydalanych latem ważnych - wręcz niezbędnych - do produkcji mleka makroelementów i stres oksydacyjny są głównymi przyczynami spadku produkcji w stadach mlecznych. Wszystkie te negatywne skutki należy neutralizować, co w XXI wieku daje się robić bardzo skutecznie (patrz rejony podukcji mleka w naprawdę ciepłym klimacie - Izrael, Hiszpania, Francja,Włochy, Kalifornia...)

Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.