STRES CIEPLNY

na fermie bydła mlecznego - niezależny portal dla hodowców krów, lekarzy weterynarii, mleczarni i producentów pasz

Banner Stres1

Temperatury wykraczające poza warunki optymalne (komfortu) powodują wiele następstw które, doprowadzają do dysfunkcji wielu układów, narządów i konsekwencji zdrowotnych dla całego organizmu krowy mlecznej.

Przekroczenie możliwości termoregulacyjnych, schładzających organizm (większe pocenie, zianie, zwiększenie chłodzenia poprzez zwiększenie przepływu krwi i częstotliwości oddechów) doprowadza do załamania produkcji i stawia organizm w sytuacji walki o utrzymanie przy życiu najważniejszych organów i funkcji życiowych.

Produkcja (mleka, przyrosty, funkcje rozrodcze) stają się teraz dużo „mniej ważne" i organizm „zwalnia" w rejonach - skąd inąd najważniejszych dla hodowcy (!) – bo dotyczących ekonomiki produkcji. Ważniejsze jest teraz bowiem utrzymanie w odpowiednim stanie narządów najważniejszych dla życia...

W.Szwed Weterynarz350Hodowca, razem z osobami pomagającymi w prowadzeniu fermy powinien w trosce o swój własny portfel zadbać by stres cieplny nie przekroczył owej czerwonej linii - gdy zagrożone jest zdrowie i produkcyjność zwierząt - krów dających mleko (w ich optymalnym stanie zdrowego funkcjonowania).

Stres cieplny jest więc częstym gościem na fermach krów mlecznych, ale to jak zwierzęta sobie z nim radzą zależy od ich przygotowania, a tym samym od osób prowadzących stado.
Jedni hodowcy zauważają spadek produkcji mlecznej o 2-3 litry dziennie, ale niektórzy o 8 litrów. Spora grupa nie obserwuje spadku wcale... Co więcej, już w Polsce są fermy które panują nad zagrzewaniem się pasz, a mleko podczas lata rośnie - jak jesienią, wiosną czy łagodną zimą. To da się zrobić.
U jednych wzrasta ilość komórek somatycznych podczas upałów, u innych nie...
Stres cieplny nie jedno ma imię, ale pogorszenie się jakichkolwiek parametrów podczas upałów (temperatur >20oC) należy nazwać konsekwencjami stresu cieplnego, które teraz, albo w niedalekiej przyszłości (brakowania okołoporodowe za 3-4 miesiące?) odbiją się podwójnie...
Jeżeli stado źle znosi temperatury 20-25oC to znaczy, że 30oC może mieć dlań konsekwencje dramatyczne.
Dobrze przygotowane stada (patrz kontekst ciepłych krajów - np. Izraela, Włoch – w zakładce publikacje) – świetnie produkują przy temperaturach średnich (!) – 30oC utrzymujących się przez kilka miesięcy...

 

 

Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.