STRES CIEPLNY

na fermie bydła mlecznego - niezależny portal dla hodowców krów, lekarzy weterynarii, mleczarni i producentów pasz

Chcąc pozostać obiektywnymi w podpowiadaniu rozwiązań, nasze sugestie podpieramy publikacjami wielu specjalistów i firm o zasięgu światowym, mających duże doświadczenie w tej dziedzinie – zakładka „ Obiektywne publikacje".

Tym samym dziękujemy Redakcjom Pism za udostępnienie i republikacę tych treści, a ich autorom za zgodę na zaistnienie na tej – jak sądzimy - ważnej dla hodowcy i polskiego mleczarstwa stronie.

Doświadczenie pokazuje, że im więcej rozwiązań uda się wprowadzić by przeciwdziałać skutkom "stresu", tym łagodniej on przechodzi i straty z tego tytułu są najmniejsze. Jest też oczywistym, że - co prawda- powinniśmy wdrażać jak najwięcej rozwiązań, ale jednak najlepiej - w kolejności od najtańszych, najłatwiejszych - do najdroższych, najtrudniejszych.

 

K.Wiercinski Weterynarz350Zaczynamy więc od przygotowania samych zwierząt - krów, a nie od remontu dachu, czy inwestycji w zraszacze – to logiczne i oczywiste. Nie rozkładamy rąk, że mamy niski dach, ale (zanim zmienimy budynek, lub wyremontujemy dach) staramy się lepiej, jak najlepiej (!) przygotować same krowy, paszę, pojenie i karmienie.

 

Jest wiele mechanizmów, które załamują się lub znacznie gorzej funkcjonują podczas upałów.
O wielu prawdopodobnie jeszcze nie wiemy.


Wiemy jednak wystarczająco dużo:


- znamy skutki stresu oksydacyjnego u krów i umiemy je minimalizować;
- znamy konsekwencje ucieczki ważnych pierwiastków (jonów) z potem i zwiększoną ilością moczu, na skutek większego (o ok. 30%) pobrania wody podczas lata) – podczas upałów krowa traci tylko z potem ok. 30l wody... i ważnych pierwiastków / związków - umiemy to ograniczyć
- wiemy o trudno leczących się kwasicach „tzw. letnich" z powodu poważnego zachwiania równowagi elektrolitowej, napięcia mięśniowego i podniesieniem temperatury treści żwacza (!) – osłabieniem motorki i żywotności mikroorganizmów żwacza – umiemy do nich nie dopuścić, a przynajmniej ograniczyć;
- wiemy, że rozwój mikrofony żwacza jest znacznie spowolniony (!), gdy temperatura jego tresci podnosi się wraz z rosnąca temperaturą ciała choćby o 0,5 oC (normalny objaw stresu cieplnego) – umiemy wspomagać florę
- znamy mechanizmy ograniczające pobranie paszy podczas upału i umiemy z nimi walczyć;
- znamy główne punkty krytyczne termoregulacji i umiemy o nie zadbać – co jest szczególnie ważne przy ekstremalnych temperaturach, zarówno latem jak i zimą...
- znamy różnice w procesach energetycznych krów przy wysokich i niskich temperaturach, umiemy pomóc by przebiegały sprawniej ...

 

Warto wykorzystać rozwiązania polecane przez specjalistów zajmujących się stresem cieplnym w najbardziej gorących rejonach świata i wysokiej kulturze produkcji mleka przy wykorzystaniu krów rasy HF. Rejony te, to np.: Kalifornia (USA), Izrael, Hiszpania, Włochy, Francja...

Na naszej stronie publikujemy polskojęzyczne treści i rozwiązania proponowane przez firmy i osoby mające doświadczenie w takich warunkach oraz najwybitniejszych polskich specjalistów.

 

 

Najczęściej stosowane rozwiązania.


Warto zastosować możliwie najwięcej spośród nich

 

Sucha ściółka

Ułatwia przyjęcie wilgoci z pocących się zwierząt. Zwiększenie pocenia i ślinienie się krów (przy wilgotności pow. 80%) nie możliwe jest odparowywanie wody z powierzchni ciała.
dowiedz się więcej :

 

Korekta sposobu żywienia i samej dawki pokarmowej
Słabe pobranie paszy wymaga zmian, w jej konstrukcji i samym zdawaniu.
1. Krowy jedzą więcej nocą (kiedy jest chłodniej) – co warto wziąć pod uwagę.
2. Wiele mechanizmów wpływa na ograniczenie pobrania, należy więc dołożyć starań, by koncentracja dawki był jak największa. Należy to jednak oddać specjalistom, gdyż większa podatność na „letnie" kwasice nie sprzyja podawaniu pasz treściwych. Musimy bardziej niż w innych porach roku strzec się kwasicy, a dawkę koncentrować tak, by nie zakwaszać treści żwacza...

dowiedz się więcej :

 

Unikanie „zagrzewania się" TMR
Łatwość fermentowania paszy i jej szybki zagrzewanie zmusza nas do różnych przeciwdziałającym temu rozwiązań:
1. Podawanie paszy wielokrotnie w ciągu dnia (nie 2 – jak najczęściej, ale 4 razy)
2. Stosowanie preparatów przeciwdziałającym fermentacji
3. Skarmianie TMR w taki sposób, by większość pobierana była nocą.

dowiedz się więcej :

 

Korektory jonowe (elektrolity)
Zapotrzebowanie mineralne krów mlecznych (i wszystkich gatunków zwierząt !) zimą i latem jest zupełnie inne...
W krajach, które miały czas się tego nauczyć, a które los umieścił w gorących rejonach świata, hodowcy bydła wiedzą to od dawna. U nas cały czas jeszcze stosuje się te samie (niemal) mieszanki mineralne latem i zimą, kiedy zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki (makroelementy) różni się wtedy o 50- 60 %....
Duże fermy, mogą robić analizy i dostosowywać żywienie mineralne do potrzeb. Mniejsze – mogą robić analizy, ale też mogą uzupełnić (w ciemno) ubytek z potem i większą ilością moczu ważnych pierwiastków. Tych samych, które są niezbędne do produkcji mleka i sprawniejszej termoregulacji (Na, K, Cl, Mg, HCO3). Zauważmy, że kefir, zimne piwo, kwaśne ogórki czy soki owocowe bardziej nam smakują latem – podczas ciepłych dni.
To właśnie są „korektory jonowe" - precyzyjnie komponowane elektrolity – potas, sód, chlor i wodorowęglany oraz rozwiązania ograniczające skutki nadmiernej oksydacji, usprawniające termoregulację i procesy zachodzące w żwaczu.

dowiedz się więcej :

 

Zraszacze
Zraszanie niskociśnieniowymi rozpylaczami jest korzystne, szczególnie w miejscach, gdzie krowy samorzutnie się gromadzą. Nie pomagają co prawda zwiększyć parowania (przy wysokiej już wilgotności powietrza) , ale niższa temperatura wody dobrze spełnia funkcję odprowadzenia istotnej dla komfortu krowy mlecznej ilości ciepła.

dowiedz się więcej :

 

Wentylatory
Zwiększenie wydajności pracy wentylatorów jest jednym z ważniejszych czynników mogących pomóc odebrać nadmiar ciepła (i gazów fermentacji odchodów oraz ściółki)

dowiedz się więcej :

 

Chłodna kalkulacja....
To cały czas ważne, ale jak się wydaje w sytuacjach „stresowych" ma to jeszcze większe znaczenie.

To słowa zaczerpnięte z płęty artykułu o stresie cieplnym autorstwa Pani Renaty Olejniczak – Alltech Polska, pt. „Upał zmienia dawkę" – w zakładce „Obiektywne publikacje".

Chłodna kalkulacja powinna być cały czas naszym głównym doradcą.

Jeżeli wysiłek finansowy jest niewielki, a uzysk mleka (lub brak straty – podczas upałów) widoczny i opłacalny, to warto pielęgnować i przekazywać dobrym sąsiadom takie rozwiązania...

 Życzymy chłodnych kalkulacji w gorące dni stresu cieplnego Waszego stada krów

- za Alltech Polska i dzięki uprzejmości Firmy

CzytajNajlepszaPrase2

Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.