STRES CIEPLNY

na fermie bydła mlecznego - niezależny portal dla hodowców krów, lekarzy weterynarii, mleczarni i producentów pasz

Każdy żywy organizm (czyli krowy też) ma zaprogramowaną przez naturę i środowisko w jakim żyje tzw. „strefę komfortu cieplnego". Jest to temperatura otoczenia w której czuje się najlepiej. Nie wkłada wysiłku w ogrzanie, lub chłodzenie organizmu, najchętniej pobiera paszę, łatwo odchowuje potomstwo, optymalnie przyrasta i wykorzystuje paszę. Strefa komfortu cieplnego różna jest dla osobników różnych gatunków, ras (!), w różnym wieku i w zależności od od tzw. temperatury odczuwalnej – tj. prędkości ruchu powietrza (wiatru) i wilgotności

Podawane więc wartości dotyczą osobników w wieku reprodukcyjnym (dorosłych) i przy średniej wilgotności oraz prędkości mas powietrza.

J.Zietara Weterynarz350Dla przykładu, strefa komfortu cieplnego dla kilku gatunków:
- świnia - tucznik – 13-20 oC
- koń - ok. 10-15 oC
- krowa - 8 -16 oC
- człowiek - 20-24 – zimą i 24-28 latem (ze względu na różnice w ubieraniu się)

STRES CIEPLNY,

to przekroczenie warunków komfortu cieplnego, które skutkuje uruchomieniem wielu mechanizmów mających na celu:

a) pozbycie się nadmiaru ciepła

b) ograniczenie skutków niekorzystnego działania wysokiej temperatury

 

Dla krów mlecznych mechanizmy te zaczynają wyraźnie działać od temperatury otoczenia już powyżej 20oC. Pokazują wyraźne skutki załamania mechanizmów obronnych w wielu narządach i układach (spadek produkcji mleka, wzrost ilości komórek somatycznych, pogorszenie skuteczności inseminacji, więcej problemów okołoporodowych). Zaczyna pokazwać niekorzystne objawy najpierw u njbardziej wydajnych sztuk, ale szybko w całym stadzie...

Dotyczy również cieląt i młodzieży, a tym samym ogranicza ich przyszłą (!) produktywność i długowieczność przyszłych mlecznic...

 

 

 

Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.