STRES CIEPLNY

na fermie bydła mlecznego - niezależny portal dla hodowców krów, lekarzy weterynarii, mleczarni i producentów pasz

 

Jesteśmy grupą lekarzy weterynarii od wielu lat związanych z patologią bydła. Zajmujemy się zarówno bydłem mlecznym jak i mięsnym. Mamy kontakt ze sobą i najlepszymi specjalistami w Europie. Wzajemnie się uczymy, ciągle dokształcamy. Jesteśmy niezależni, posiadamy własne lecznice lub gabinety weterynaryjne w różnych rejonach Kraju.

Zainicjowaliśmy stworzenie wspólnej strony internetowej, by zwrócić uwagę hodowców krów mlecznych na prawdopodobieństwo spadku rentowności ferm po uwolnieniu kwoty mlecznej w 2015 roku i wszystkim co może wpływać na opłacalność produkcji w gospodarstwie mlecznym.

W trosce o nasze miejsca pracy i byt naszych rodzin, jesteśmy pierwszymi zainteresowanymi dobrą (najlepszą z możliwych) rentownością ferm naszych klientów. Umiemy w tym pomóc. Oprócz doraźnej pomocy w leczeniu chorych sztuk, jesteśmy w stanie pomóc w polepszeniu długofalowej rentowności ferm naszych klientów – w dobrze pojętym wspólnym interesie.

Brakowania stada powyżej 30%, słaba skuteczność inseminacji, spadki produkcji mleka podczas letnich upałów, nagminnie chorujące cielęta czy częste problemy okołoporodowe krów znacznie pogarszają rentowność ferm (!). Trzeba je leczyć, ale można ograniczyć ich ilość, co często wiąże się z poprawą wydajności mlecznej (!). Sprzedaż jałówek i dobre wyniki techniczne przy wydajności 8500 – 10 000 litów rocznie (i większej...) to nie fanaberie. To wyniki jakie wielu hodowców w Polsce już osiąga. Nie tylko w największych gospodarstwach, ale też w liczących 30-50-100 krów fermach rodzinnych. Do takich można i trzeba dążyć. Umiemy w tym pomóc, zwłaszcza że uwolnienie kwoty mlecznej w 2015 roku z pewnością nie przyniesie poprawy rentowności. Może przynieść znaczący spadek ceny skupu mleka na skutek otwarcia granic i możliwości zakupu przez mleczarnie tańszego (!) surowca z Europy Zachodniej. Od kilku lat istnieją poważne opracowania, mówiące o możliwości spadku ceny skupu w Europie o ok 10%, a w Polsce w zależności od regionu: 10-20%. Koszty produkcji (ceny pasz gł. białkowych, paliwa, nawozów, podatki i para-podatki) - nie będą malały...

Skontaktuj się z nami, pomożemy dziś i jutro.

 

 Kontaktuj się z lekarzami z mapki, lub dzwoń do nas.

fdf

Please update your Flash Player to view content.
Please update your Flash Player to view content.

Logowanie

Stronę redaguje i odpowiada za umieszczone treści partner For Dairy Farm International - lek. wet. Krystian Napierała tel. +48 605 898 785